NL

Testimonial: “De sifon, broeihaard voor micro-organismen? Vandaag niet meer!”

"Ook al heb je geen uitbraak van de ESBL-bacterie, dat betekent niet dat je geen besmetting kan hebben op de langere tijd” (Ilse Wolf)

De sifon: broeihaard voor micro-organismen

Ilse Wolf is deskundige infectiepreventie bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Daarnaast is ze auteur van de studie “The sink as a correctable source of extended-spectrum β-lactamase contamination for patients in the intensive care unit”, die verscheen in juni 2014. Daarin verzamelden de onderzoekers in de periode december 2010 – april 2012 heel wat data over het opduiken van de ESBL-bacterie. We spraken met Ilse kort over deze bacterie en de preventie ervan.

De intensive care van het Deventer Ziekenhuis was destijds de setting voor het onderzoek dat enkele belangrijke inzichten naar boven bracht. “Ook al heb je geen uitbraak van de ESBL-bacterie, dat betekent niet dat je geen besmetting kan hebben op de langere tijd”, licht Ilse Wolf toe:

Er werd vastgesteld dat enkele patiënten besmet waren met de bacterie. Dat kan toeval zijn, want misschien kwam de besmetting van buiten het ziekenhuis? Maar toen bleek dat besmette patiënten op dezelfde kamer gelegen hadden, kon op zoek gegaan worden naar het verband.

Dat bracht aan het licht dat de wastafels, en meer bepaald de sifon, het probleem waren. Gemiddeld bevatten deze sifons  105–1010 KVE/ml aan bacteriën, waarvan 103–106 KVE/ml negatieve bacteriën zijn die via een aerosol-effect tot 1,5m in de omgeving verspreid worden. Dit leidt tot dermate veel micro-organismen aanwezig in de lucht dat er een meetbare contaminatie plaatsvindt van het stagnerende water naar de handen van de gebruiker.

Nu de oorzaak aangetoond was, konden we op zoek gaan naar een oplossing. Na wat zoeken werd de MoveoSiphon ST24 gevonden, een infectiepreventiesysteem van het bedrijf Medtradex en het moet gezegd: de besmettingen zijn verleden tijd”, blikt Ilse Wolf tevreden terug.

Weet u wat er zich in uw sifon bevindt…?
Lees meer

Leave a Reply

%d bloggers like this: