Industrie Infectiepreventie Medisch NL

UV-C-desinfectie: de lamp vs. de robot

Sinds het uitbreken van de coronapandemie heeft het aanbod van desinfectiesystemen met UV-C-licht een vlucht genomen. Van lampen in voetbalstadions tot speciale desinfectiekoffers en geavanceerde luchtzuiveringsinstallaties met UV-C. We begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is echter één belangrijk verschil wat we graag willen toelichten. Het verschil tussen statische en dynamische UV-C-desinfectie. Ofwel: de lamp versus de robot.

Hoe werkt UV-C?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe UV-C precies werkt en waar het desinfectiegeheim in schuilt. Het eerste is eenvoudig. Licht is er in verschillende soorten en maten. Die verschillen heten “golflengtes” en worden uitgedrukt in een eenheid van meters. Naast zichtbaar licht, ken je waarschijnlijk wel radiostraling, infraroodstraling en röntgenstraling. Elke variant heeft zijn eigen golflengte en zijn eigen voor- en nadelen.

Ultraviolet of UV-licht hoort ook in dit rijtje en kan worden ingedeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-A en UV-B zijn bekend, bijvoorbeeld vanop de verpakking van zonnebrandcrèmes. Ze hebben een zichtbaar effect op de huid (veroudering en verbranden). Van nature is ook UV-C afkomstig van de zon, maar dit type bereikt nooit de aarde. Dat is maar goed ook, want UV-C is extreem schadelijk voor alle organismen.

Met name op een golflengte van 254 nanometer is UV-C bijzonder effectief tegen micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Wanneer een virus wordt blootgesteld aan dit UV-C-licht wordt binnen enkele seconden het DNA afgebroken en kan het zich niet meer delen en verspreiden.

Beweging is essentieel

De oplossing lijkt dus simpel. Zet een UV-C-lamp in een ruimte en alle virussen en bacteriën worden gedood. Zo simpel is het helaas niet. Dat leggen we uit aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor

Het is winter. Je wandelt elke dag een rondje, buiten in de zon. Toch word je eigenlijk niet bruin. Dan komt de zomer. Je wandelt nog steeds elke dag een rondje in de buurt. In een mum van tijd heb je een kleurtje. Hoe kan dat? Antwoord: de afstand tot de zon is kleiner! Door de kanteling van de aarde staan we in de winter het verst van de zon. In de zomer is het juist precies andersom.

Dit werkt zo voor alle soorten UV-licht, dus ook voor UV-C. Je kunt je dus voorstellen dat het desinfecterend effect van UV-C groter is als de afstand kleiner is. En die effectiviteit neemt sneller af dan je denkt. Licht is namelijk onderhevig aan de zogenaamde “omgekeerde kwadratenwet”. Dit houdt in dat licht op 1 meter afstand 1² sterk is. Op 2 meter is dat 2², op 3 meter afstand 3², etc. Zet je dit om naar een percentage dan kom je op het volgende schema:

AfstandEffectiviteit
1 meter100%
2 meter25%
3 meter11%

Het is dus voor effectieve desinfectie met UV-C zeer belangrijk dat de afstand zo kort mogelijk is.

Nog een vraag…

Word je ook bruin van de zon als je binnen zit? Antwoord: nee! Het lijkt een stomme vraag, maar het is slim om hierbij stil te staan als je met UV-C gaat desinfecteren. Obstakels spelen namelijk ook een belangrijke rol in het desinfectieproces. Net zoals jij je kunt beschermen tegen de zon door binnen te gaan zitten, zijn virussen en bacteriën beschermd tegen UV-C-licht als ze ergens achter of onder zitten.

De enige manier om dit op te lossen is door de lichtbron te verplaatsen. De vraag is: doe je dit zelf (statische UV-C) of laat dit over aan een intelligente oplossing (dynamische UV-C).

Kosten van gebruik

Je zou wellicht denken dat je zowel met een statische als dynamische UV-C-lamp dezelfde effectiviteit bereikt. Helaas is dit niet waar. De reden hiervoor is dat UV-C ook erg schadelijk is voor mensen. Dat betekent bij elke verplaatsing de lamp moet worden uitgezet. Tijdens die verplaatsing vindt er dus geen desinfectie plaats.

Daarnaast is het voor de effectiviteit essentieel dat de lamp exact op de vooraf bepaalde plaatsen wordt gezet én dat de kamer elke keer exact dezelfde indeling heeft. Staat de lamp een paar centimeter te veel naar links of zijn objecten verschoven, dan is de kans groot dat er nieuwe obstakels zijn die het UV-C-licht blokkeren.

Tot slot kun je ook het aantal desinfectiepunten niet oneindig groot maken. In de praktijk worden 4 à 5 punten gekozen waarmee de hele ruimte moet worden gedekt. Het is hiermee onvermijdelijk dat er grote afstanden ontstaan met bepaalde belangrijke oppervlakken. Het gevolg is dat de benodigde tijd toeneemt van enkele seconden naar enkele (tientallen) minuten!

Al met al is een statische UV-C-oplossing enorm arbeidsintensief en daarmee ook zeer kostbaar. Reken maar uit:

  • Tijdens het gehele proces moet de lamp in de gaten worden gehouden. Elke seconde langer desinfecteren gaat ten koste van de totale procestijd.
  • Meer desinfectiepunten verbeteren het resultaat, maar vergroten ook de arbeidsintensiteit. Minder desinfectiepunten maken het proces eenvoudiger, maar zorgen voor een onvoorspelbaar resultaat. Je zult altijd een compromis moeten sluiten tussen kosten en effectiviteit.
  • Veranderingen in de ruimte en positionering van de lamp kunnen zorgen voor nieuwe schaduwen en vormen daarmee een potentieel infectierisico. Ook volledige validatie is daarmee uitgesloten.

De oplossing: laat de lichtbron zich zelfstandig door de ruimte verplaatsen. Dát doet de UVD Robot.

UVD Robot: zelfrijdende UV-C-lamp

Door zijn autonomie en continue desinfectie, neemt de UVD Robot alle nadelen van een statische UV-C-lamp weg. Na een snelle mapping van de ruimte en bepaling van de high touch-oppervlakken, vindt de UVD Robot volledig zelfstandig zijn weg over de gang en in de ruimtes.

Eénmaal in een ruimte branden de UV-C-lampen van begin tot eind. Zo wordt elk oppervlak langdurig en vanuit alle hoeken belicht. Voor maximale desinfectie en minimale schaduwen.

Doordat de UVD Robot zichzelf verplaatst, continu desinfecteert en elk oppervlak op korte afstand belicht, duurt het totale proces slechts 10 tot 15 minuten! Een vergelijkbaar proces met een statische UV-C-lamp duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Alle voordelen op een rij:

  • Maximale effectiviteit, ongekende snelheid – doordat de UVD Robot zelfstandig rondrijdt hoef je niet te kiezen tussen kosten en effectiviteit. Elk oppervlak wordt maximaal gedesinfecteerd in een kwestie van seconden, zonder menselijke handeling.
  • Schaduwen behoren tot het verleden – door continue desinfectie ontstaat een alsmaar veranderend invalshoek van de robot tot het oppervlak. Aangevuld met een samenspel van reflecties ontstaat een volledig desinfectieproces, zelfs op ogenschijnlijk onbereikbare oppervlakken.
  • Drive-by disinfection – de krachtige UV-C-lampen branden gedurende het hele desinfectieproces. Hierdoor worden oppervlakken tijdens verplaatsingen extra belicht en neemt de totale procestijd drastisch af. Dit noemen we drive-by disinfection en levert significant hogere logreducties op.
  • Veilig en foolproof – naast de eenvoud van de UVD Robot, is hij voorzien van vele veiligheidsmaatregelen. Nooit zal een medewerker in gevaar komen tijdens het werken met de UVD Robot.

Business Case op maat

Wil je meer weten over wat de UVD Robot kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op voor meer informatie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: