NL

Ray-One: desinfectie met revolutionaire LED UV-C-technologie

Medtradex heeft haar gamma met No Touch desinfectie-oplossingen uitgebreid met een nieuw product: de Zaparay Ray-One. Misschien heeft u hem al gezien op het VHIG Congres in oktober of het SVN Congres in november. De Ray-One is een geavanceerde desinfectielade voor het desinfecteren van kleine objecten.

De kracht van LED UV-C

UV-C-desinfectie is inmiddels een bekende oplossing in de zorg. Overal duiken ze op in verschillen vormen en toepassingen. De oplossingen tot nu toe hebben echter één ding gemeen: ze maken gebruik van de oude vertrouwde gasontladingslampen.

Deze lampen, waarbij licht wordt gemaakt door elektriciteit door een gas te sturen, bevatten vaak kwik. Kwik is al langere tijd verboden vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu. Voor lichtbronnen geldt nog altijd een uitzondering, omdat hier destijds nog nauwelijks alternatieven voor waren.

Inmiddels heeft de technologie een behoorlijke vlucht genomen en is er ook voor desinfectie met UV-C nieuwe techniek beschikbaar. Met de Ray-One zet Zaparay de eerste stap richting de toekomst met UV-C op basis van LED-technologie. En dat heeft ook vele andere voordelen.

Direct 100% effectief

LED-lampen niet hoeven op te warmen voor ze op volle sterkte zijn. Hierdoor is er geen sprake van opwarmtijd. Dit betekent dat desinfectie met LED UV-C na het inschakelen direct 100% effectief is.

Vanaf het moment dat u op start drukt gaat de Ray-One aan de slag om uw objecten te desinfecteren. Na een cyclus van slechts enkele minuten, is 99,99999% (log 7) van de micro-organismen uitgeschakeld.

Duurzaam en future proof

Gloeilampen en gasontladingslampen slijten door het in- en uitschakelen. LED-lampen hebben hier nauwelijks last van. Tel daarbij op dat LED’s nagenoeg onbreekbaar zijn en u heeft met LED UV-C een extreem duurzame desinfectie-oplossing in handen.

Daarnaast heeft Zaparay de Ray-One zo ontworpen, dat hij kan worden geüpgraded wanneer er nog krachtigere LED-technologie beschikbaar is.

De Ray-One past hiermee perfect binnen het concept van No Touch en duurzame desinfectie wat Medtradex heeft neergezet met de Nocospray, MoveoSiphon, Sanivap en Radic8 Viruskillers.

Zuinig

Traditionele UV-C-lampen zijn echte energievreters. Een gemiddelde UV-C-lamp op basis van kwik vraagt al snel zo’n 180 watt per lamp. De Ray-One verbruikt maximaal 68 watt voor het complete systeem! In veel situaties kan het stroomverbruik tot 90% worden gereduceerd.

Veilig voor mens, milieu en materialen

Naast dat gasontladingslampen dus giftige gassen bevatten, is er ook het risico op bijproductie van ozon. Dit komt doordat een gasontladingslamp niet alleen UV-C, maar ook licht op andere golflengtes produceert, zoals UV-A en UV-B. Bij kortere golflengtes (ca. 185 nm) reageert UV-V-straling met zuurstof en ontstaat er ozon. Ozon is zeer giftig en is dus niet wenselijk.

Met LED UV-C in de Ray-One behoren beide risico’s tot het verleden. Niet alleen is LED UV-C vrij van giftige stoffen, ook bijproductie van ozon is onmogelijk. Dit komt doordat LED UV-C altijd slechts één golflengte produceert.

Die zogenaamde single wavelength-eigenschap is eveneens erg belangrijk voor UV-C als desinfectiemethode voor materialen. Bij de productie van sommige medische hulpmiddelen, zoals loepbrillen, wordt UV-lijm gebruikt. Dit is lijm die door middel van UV-A- en UV-B-straling wordt uitgehard. Wanneer deze hulpmiddelen opnieuw worden blootgesteld aan UV-A-/UV-B-straling, kan de lijm loslaten. Daarnaast kunnen UV-A- en UV-B-straling zorgen voor verkleuring en broos worden van kunststoffen.

LED UV-C produceert altijd slechts één golflengte en heeft daarmee geen last van dit probleem. En aangezien de lampen niet heet worden, is de Ray-One ook bijzonder geschikt voor objecten die gevoelig of ongeschikt zijn voor hitte. Ook een kostbare loepbril kan dus zorgeloos worden gedesinfecteerd met de Zaparay Ray-One.

De Ray-One

De Ray-One is een volwaardig desinfectie-apparaat met krachtige LED UV-C. Het apparaat is ontwikkeld met veiligheid en eenvoud in gedachten. Zo kan het desinfectieproces nooit per ongeluk ingeschakeld worden en schakelen de LED’s automatisch uit wanneer de lade tussentijds wordt geopend.

Het systeem werkt verrassend eenvoudig:

 1. Open de lade
 2. Plaats de objecten op de glasplaat
 3. Sluit de lade
 4. Druk op start
 5. Wacht
 6. Klaar!

De Ray-One is geschikt voor het desinfecteren van kleinere objecten, zoals:

 • Telefoons (smartphones/DECT-telefoons)
 • Pasjes en badges
 • Draagbare sensoren (bv. ViSi Mobile)
 • Randapparatuur (kaartlezers, toetsenborden, muizen)
 • Afstandsbedieningen
 • iPads
 • Stethoscopen
 • Loepen en loepbrillen
 • Kleine (tand)prothesen
 • Hoek-/handstukken
 • Echoprobes

Door het ontwerp van de Ray-One, kan hij eenvoudig in een kast worden geplaatst. Hij is daarnaast volledig stil en er kunnen zonder problemen meerdere toestellen op elkaar worden gestapeld.

Demonstratie

Bent u geïnteresseerd in een demonstratie op locatie? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers. Zij helpen u graag verder. Vraag ook naar het speciale Early Bird-aanbod tot 31/12/21.

België

Olivier Lamberts

+32 (0)475 46 13 97

olivier.lamberts@medtradex.com

Nederland

Chris Sanders

+31 (0)6 51 76 13 79

chris.sanders@medtradex.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: