Industrie NL

De strijd tegen schimmels, een geval apart

Desinfectie in voedselproductie zou quasi geen problemen geven. Toch kunnen er op een productielijn hardnekkige en moeilijk te verwijderen schimmels optreden.

Vaak horen we dat er op vlak van desinfectie in de voedselproductie quasi geen problemen voorkomen. Toch kunnen er op een productielijn (droog of vochtig) schimmelproblemen optreden, zeker bij moeilijk bereikbare delen. En laat fungi nu net hardnekkig en zeer lastig te verwijderen zijn…

banner blog med 160718

Voorkomen als het kan

Schimmelinfecties bestrijden kan daarom in bepaalde omgevingen al preventief. Een schimmelcontaminatie wordt hierbij nog vóór de uitbraak in de kiem gesmoord. Een preventieve ingreep bespaart u en uw product van een versneld bederf en recalls, laat staan de gevreesde imagoschade. Uw productie schimmelvrij houden, zorgt er ook voor dat de TGT-houdbaarheidsdatum van elk afgewerkt product kan verlengd worden.

Effectief bestrijden als het moet

Een schimmel vermijden in een productie kan in eerste instantie met een goede reiniging en de daaraan gekoppelde desinfectie. Hier ligt vaak het probleem. Veel producten op de markt zullen de bacteriële contaminatie tegengaan, maar zijn niet effectief tegen schimmels. Dit geldt zowel bij de manuele desinfectie als bij de klassieke fogging.

Ook zal men deze toepassingen niet kunnen gebruiken in droge producties waar lage AW-waarden (Activity of Water-waarden) cruciaal zijn voor het product. Als dat het geval is, kan een degelijke reiniging perfect aangevuld worden door een droge desinfectie met H2O(waterstofperoxide).

Zo blijft de schimmelvorming binnen de productieruimte onder controle, zonder “overshoot” van het product, zonder residu en zonder naspoelen (met bijhorende waterfactuur).

Download hier het gratis e-book en ontdek de beperkingen van manueel desinfecteren!

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: